Bitterballen zijn al sinds jaar en dag een enorm populaire snack. Van Holtkamp Amsterdam tot en met Van Dobben, Kwekkeboom en Lodewyck. Van Rundvlees Bitterballen tot Vegetarische en zelfs Veganistische varianten. Het aanbod is enorm en in elke Amsterdamse Horeca gelegenheid zijn wel Bitterballen te verkrijgen.

Vele Amsterdammers vragen zich weleens af waar het woord Bitterbal vandaan komt. Hoe zijn Bitterballen ontstaan?

Oorsprong

Het eerste bewijs van het bestaan van de Bitterbal dateert uit de tijd van de Batavieren. Zij leefden in Nederland rond ommenabij 200 jaar voor Christus in de provincie Gelderland. De Batavieren waren gewend om geroosterd vlees met brood en groenten te eten. Na de maaltijd mixten de vrouwen het overgebleven eten met water en brood en maakte zo een brood stoof die de jagers kon voeden tijdens hun reizen. De Romeinen volgden de eet gewoonten van de Batavieren op wanneer zij het gebied veroverden.

Gedurende de Spaanse invasie in de 16e eeuw kopieerden de Spanjaarden het recept van de Batavieren. Zij veranderden de bereidingswijze: overgebleven vlees werd gemengd met een beslag van meel en ei, opgerold in oude broodkruimels en vervolgens gefrituurd. Dit recept komt erg overeen met de hedendaagse Bitterbal.

Een Spaanse scheepskok ontdekt de Bitterbal tijdens de tachtigjarige oorlog. Betekent dit dat de Bitterbal oorspronkelijk Spaans is? Ja, Bitterballen zijn eigenlijk ontdekt door Spanjaarden. Doordat er schaarste was hadden ze nog maar een aantal ingrediënten waar zij tapas van konden maken: oud brood, ragout en vlees. Dit betekende de geboorte van de Bitterbal. Na afloop van de tachtigjarige oorlog erfde Nederland de Bitterbal.

Jan Barentz X Bitterballen Amsterdam

Aan het einde van de 18e eeuw merkte Jan Barentz, een herbergier op dat de gasten van zijn café erg hongerig werden wanneer zij Bier of Gin dronken. Om hen te blijven laten drinken introduceerde hij de eerste vormen van Finger Food genaamd ‘schenks’. Kleine porties kaas, brood en croquetjes waar men door de Spanjaarden kennis mee gemaakt had.

Geruchten zeggen dat de vrouw van Jan Barentz de overgebleven vulling van de croquetten gebruikte om kleine ballen te maken. Die rolde ze in ei en broodkruimels en frituurde deze.

Kortom: Bitterballen en Amsterdam kennen een lange geschiedenis.

Bitterballen?

Waar komt het woord Bitterballen eigenlijk vandaan? Hier staan we uiteraard nooit bij stil, gezien de snack een groot onderdeel is van onze cultuur. Bij elke Nederlandse Borrel horen Bitterballen, maar de smaak is absoluut niet Bitter. Het woord ‘Bitter’ komt van Bittertje: een jenever die erg bitter smaakt. Vroeger werd de bitterbal altijd bij een ‘Bittertje’ geserveerd.

In vrijwel elke bar, in elk Amsterdams restaurant en op alle Amsterdamse terrassen zijn er wel Bitterballen te krijgen. Van Rundvlees Bitterballen tot Vegetarische en Veganistische Bitterballen. Uiteraard is er wel sprake van een enorm kwaliteitsverschil. Vaak is het zelfs onduidelijk welk merk er überhaupt uitgeserveerd wordt en staat dit niet vermeld op de menukaart.

Toch is er specifiek vraag naar échte Amsterdamse Bitterballen. Vooral bedrijven en hoofdstedelijke connaisseurs kiezen voor de beste kwaliteit:

Black Angus Bitterballen van Holtkamp Amsterdam

Een van de meest bekende Bitterballen in Amsterdam zijn die van Patisserie Holtkamp op de Vijzelgracht. Holtkamp Amsterdam maakt al sinds 1969 de allerbeste kroketten en de Holtkamp Kroket werd op ambachtelijke wijze vervaardigd aan de achterzijde van hun winkel op de Vijzelgracht. Later zijn hier de Holtkamp Amsterdam Bitterballen bij gekomen. Voornamelijk de Holtkamp Black Angus Bitterballen zijn enorm populair

De Holtkamp Bitterballen met Black Angus vlees bezorgt Bitterbal Bezorgen voornamelijk bij vastgoed bedrijven en advocaten kantoren als Van Doorne Advocaten en Knoops Advocaten. In veel gevallen wordt hier specifiek om gevraagd. De meeste Amsterdamse bedrijven weten dan ook precies waar zij van houden.

Holtkamp Amsterdam

Rundvlees & Vegan Bitterballen van Lodewyck Amsterdam

Lodewyck Amsterdamis een croquetten merk dat nog niet zo heel lang geleden is opgericht, maar heeft de Nederlandse Bitterbal en kroket herontdekt. Lodewyck deelt de essentie van de Amsterdamse, gastronomische cultuur. Inmiddels maken zij de beste kroketten en Bitterballen. Van Rundvlees Bitterballen en croquetten tot de allerbeste Veganistische Bitterballenwaarvan je het verschil niet proeft in vergelijking met de rundvlees variant. Een eigen fabriek maakt dat zij op ambachtelijke en uniek wijze hun eigen producten kunnen maken. Lodewyck Bitterballen zijn onder andere verkrijgbaar bij The College Hotel.

lodewyck amsterdam

Bezorgen X Bitterballen Amsterdam: Premium Kwaliteit bezorgd tot op de Borrel

Bitterballen laten bezorgen op de Borrel? Sinds 2016 bezorgt Bitterbal Bezorgen de allerbeste Rundvlees en Vegan Bitterballen en Kaastengels. Ons jonge team bereidt en bezorgt alle Bitterballen Amsterdam vers binnen de ring, warm en ready to serve. Elke dag van 12:30 tot 22:30 uur. Omdat we vinden dat iedereen een mooi borrelmoment verdient, bakken we onze Bitterballen zo gezond mogelijk. Dit vereist 100% plantaardige olie van Levo, waarna ze verpakt worden in biologisch afbreekbare verpakking waarmee u direct uitserveert. Inmiddels bezorgen we aan bedrijven als PwC, Google en ING en werken we samen met Heineken NOW, vele rederijen als Rederij ’t Smidtje, Rederij Kooij, Boat Now en Food Tours zoals Eating Europe.

Al honger gekregen? Bitterballen warm laten bezorgen op de Borrel?

Bestellen